?

Hvordan gå frem med å komme ut som trans?

Mann 19 . 31 Mars 2020
Spørsmål

Hei, jeg ble født i en kvinnekropp men føler meg ikke som en kvinne (men som mann). Jeg er ut som trans blandt de nærmeste vennene mine og de bruker mitt nye navn og pronomen. Men jeg er ikke ut til de fleste andre. Dette er noe jeg ønsker å gjøre, men er usikker hvordan jeg vil bli mottat og hvordan det er best å gjøre det. Jeg ønsker å bytte navn og kjønn juridisk etterhvert, men har altså ikke gjort dette enda. Og lurer på om det vil være vanskelig å endre hva som er oppgitt i systemet hos universitetet før jeg får endret det "offisielt" i tillegg ønsker jeg å begynne på hormoner men er veldig usikker hvordan jeg må gå fram. Jeg vet at jeg må bli referert til en psykolog via fastlegen i allefall, men med tanke på koronatilstandene, så vil nok det bli litt vanskelig å gjøre foreløpig. Så lurer altså på hvordan jeg best mulig kan komme ut, om det er mulig å endre navn hos uni før det gjøres offisielt og hvordan starte prosessen for kjønnskifte. Håper på svar Hilsen student

Mann (19)
Legen og sosionomen svarer
Hei

Dette er et stort og modig steg å ta for deg, og vi vil forsøke å gi deg deg informasjon om de prosessene du etterlyser så godt vi kan.

Mange begynner med å bruke sitt nye navn blant dem man har en relasjon med fra før, og noe tillit til. Det gjør det oftere lettere å senere bli komfortabel med å bruke et nytt navn hos andre mennesker som er mer perifere for deg. Norge er generelt et tolerant og åpent samfunn, slik at du i de fleste sammenhenger nok vil oppleve at det kjennes greit ut for deg og at du møtes med aksept hos de aller fleste. Dessverre er det slik at en alltid vil kunne møte på personer som ikke er åpne eller aksepterende. Du kan som regel ikke endre deres innstilling selv. Du må gjerne velge en strategi der du er trygg nok på deg selv til å ikke la det påvirke deg negativt om du møter noen som skulle reagere på at du har et mannsnavn og ikke et kvinnelig navn.  

Det er mulig å skifte juridisk kjønn før man starter prosessen med et eventuelt kjønnsskifte. For mange er dette er skritt i prosessen. Her kan du lese mer om det.

På ditt spørsmål om å endre navn og kjønn i Universitetets systemer før du har gjort det juridisk, så vil det være problematisk da du må legitimere deg ved eksamen for eksempel. På Helsenorge.no kan du lese mer om endring av juridisk kjønnsstatus og navn. Det er Skatteetaten som fatter vedtak om endring av juridisk kjønnsstatus og tildeler nytt fødselsnummer i Folkeregisteret. Etter at du juridisk har endret kjønnsstatus og navn kan du endre personopplysningene på UiO.no

Når det gjelder råd for medisinsk behandling med hormoner etc. er dette samlet i en egen avdeling på Rikshospitalet, kalt Nasjonal behandlingstjeneste for kjønnsinkongruens. På deres nettsider i link kan du lese mer om stegene de har lagt opp. De anbefaler i første instans at fastlegen henviser deg til lokalt distriktspsykiatrisk senter (DPS), eller til privatpraktiserende avtalespesialist. Dette da man ønsker en grunnutredning for personlighet etc, samt at man har mulighet for støttebehandling hos psykolog mens man går til dit.

Å behandle med hormoner eller kirurgi vil være irreversibelt, derfor er det viktig for Nasjonal behandlingstjeneste for kjønnsinkongruens at man har gjort en grundig vurdering i forkant før man starter opp med det. Det må nevnes at det ikke er full enighet om deres pakkeforløp i alle instanser, slik at vi noen ganger vil få avslag hos DPS og må finne en annen vei for dem det gjelder. Det ordner imidlertid fastlegen din for deg. Selv om det er coronautbrudd vil fastlegen ha mulighet til å hjelpe deg med dette, det er bare å ta kontakt. 

Du er ikke alene, og det finnes flere organisasjoner for andre som har vært i samme situasjon som deg og som kan gi gode råd og tips:

Vennlig hilsen, 

Legen og sosionomen 

Finner du ikke det du leter etter?